Dr. Bilge Acun, Facebook, ABD
Lisans: 2012
Bilkent’in öğrencilerine sunduğu dünya standartlarındaki eğitim ve donanımıyla, lisans sonrası Amerika’da (University of Illinois at Urbana-Champaign’de) doğrudan doktoraya başladım. Şu anda Facebook Yapay Zeka Araştırma (FAIR) grubunda araştırmacı olarak dağıtık makine öğrenimi üzerine çalışıyorum. Bilkent’te edindiğim dünya görüşü, temel bilgisayar eğitimi, hocalarının öğrencilere olan ilgisi ve sunduğu akademik araştırma olanakları ile iyi bir bilgisayar mühendisi ve araştırmacı olmamın temellerinin Bilkent’te sağlam bir şekilde atıldığını görüyorum.
Prof. Dr. Sibel Adalı, Rensselaer Polytechnic Institute, ABD
Lisans: 1991
Yirmi beş yıldır Rensselaer Polytechnic Üniversitesi’nde bilgisayar bilimlerinde profesör olarak çalışmaktayım. Araştırma ve lisansüstü programlardan sorumlu dekan yardımcısıyım. Multimedya bilgileri entegrasyon laboratuarında jeoloji ve sosyal bilimler gibi değişik alanlardaki projelerimizi bir deneme alanı olarak kullanarak veri tabanlarında değişik tür verilerin entegre edilmiş bir şekilde saklanmasını ve sorgulanmasını sağlayan sistemler geliştiriyoruz.
Kambiz Aghili, Teradata Corporation, ABD
Lisans: 2000
Bilkent’te iken acaba birgün sınıf ve yurt arkadaşlarımın dünyanın en prestijli üniversitelerinde öğretim üyeleri, etkin bürokratlar ya da dünya çapında işlerin başında olmaları aklımdan geçer miydi? Benim işime gelince, Teradata Corporation dokuz milyar doların üstündeki piyasa değeri ile ayrım yapmaksızın dünya çapında önde gelen uluslararası şirketlere stratejik data yönetimi konusunda hizmet sunuyor. Bilkent, yaşamımıza yoldaki taşları aşmayı öğreterek katkı sunduğundan mezunlar olarak bu üniversite markasını daha da yükseklere taşıma azmindeyiz.
Prof. Dr. Leman Akoğlu, Carnegie Mellon University, ABD
Lisans: 2007
Bilkent’te Bilgisayar Mühendisliği okumaya bu bölümün heyecanlı bir gelecek vaad edeceğini ve Bilkent’in öğretim kadrosunun birinci sınıf olduğunu düşündüğüm için karar verdim. Lisans sonrası doktoramı Carnegie Mellon’da yaptıktan sonra özgür araştırma yapabilmek için akademiyi seçtim. Şu anda çalışmalarımı “veri madenceliği ve anomali saptamak” konularında yoğunlaştırıyorum. Uygulama alanları oldukça geniş; örneğin sistem güvenliği, sahte haber ve spam, tıbbi yolsuzluk, ve benzerleri.
Can Aran, Apple, ABD
Lisans: 2013
Bilkent’te gecemi gündüzüme katarak çalıştığım çok fazla gün oldu. Bu günlerin değerini mezun olduktan sonra daha iyi anlıyorum. Bilkent’te aldığım eğitimin bilgisayar mühendisliği temellerini çok iyi oturttuğunu ve bana günümüzde çok hızlı gelişen teknolojiyi kolaylıkla takip edebilmenin yolunu açtığını bugünlerde daha iyi görüyorum. Bilgisayar dünyasında yaşanan gelişmelere ve yeniliklere hızlı uyum sağlayabilme yeteneği Bilkent Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nün bana kattığı en önemli değerlerden biri. Bilkent bana sosyal yönden de birçok kapı açtı ve açmaya da devam ediyor. Amerika’nın en iyi üniversitelerinden birinde değişim programı ile bir sene boyunca okuma fırsatı buldum. Bilkent’in haftalık gazetesi olan Bilkent News’da dört sene boyunca fotoğrafçılık yaptım ve bu sayede birçok organizasyona katıldım. Bilkent Model Birleşmiş Milletler Klübü topluluk önünde konuşma yeteneğimi geliştirmemde çok yardımcı oldu. Üniversitede edindiğim dostlukları da unutmamak lazım. Bugünlerde ise Silikon Vadisi’nde birçok Bilkent mezunu ile tanışıyorum ve ne kadar doğru bir tercih yaptığımın bir kez daha farkına varıyorum.
Bertan Arı, Microsoft Corp, ABD
Lisans: 2000
Microsoft’un Çok Yüksek Seviyede Dağıtık Veritabanı Sistemi’nin geliştirilmesi üzerine çalışıyorum. Bu gelecek nesil sistem sayesinde sınırsız miktarda veri günümüz sistemlerine göre çok daha ucuza saklanabilecek; şimdiye kadar mümkün olmayan seviyelerde veri işleme kapasitesine erişilecek.
Özer Aydemir, IOTIQ
Lisans: 2002, Yüksek Lisans: 2005
Bilkent’e İstanbul’dan 1998’de geldim, o günden bu yana Bilkent’le ve bölümümle irtibatımı hiç kesmedim. 2002-2007 arası Tübitak UEKAE’de çalıştıktan sonra, sınıf arkadaşlarımızla beraber ARGE odaklı KOBİ’ler kurduk ve kendi kurduğumuz çatılar altında çalışmaya başladık. Şu anda 7si Bilkent’ten sınıf arkadaşımız olmak üzere 20’si Bilkentli toplam 70 kişilik bir ekiple IOTIQ isimli firmamızın çatısı altında çalışıyoruz. Bilkent’te kazandığımız vizyon ile Kanada – Güney Kore arasında kalan coğrafyada onlarca ülkeden paydaşla çalıştım. Şu anda da iki ülkede sekiz farklı ülkeden çalışma arkadaşlarıyla neredeyse tüm dünyada projeler yapıyoruz. Bilkent kazandırdıkları ile bizde büyük bir bağlılık yarattı, yüzlerce stajyerimiz, onlarca çalışma arkadaşımız oldu, yüzden fazla bitirme projesine rehberlik ettik, ve hep şahit olduk ki, Bilkent demek başarı demek. Eğer Bilkent’e girmeye hak kazanıyorsanız diğerlerini düşünmeyin.
Dr. Süleyman Çetintaş, Yahoo Research, ABD
Lisans: 2006
Günümüzün en temel mühendislik dalı haline gelen Bilgisayar mühendisliğinde lisans eğitimimi Bilkent’ten aldıktan sonra doktoramı da ABD’de Purdue Üniversitesi’nde yapay zeka üzerine yoğunlaşan çalışmalarımla aldım. Uzun yıllardır Silikon Vadisi’nde Yahoo’nun ArGe departmanında çalışıyor, yıllık gelirleri milyar dolarları aşan önemli projelerin yapay zeka modellerini başmühendis (direktör) olarak geliştiriyor ve yönetiyorum. Dünyanın en büyük şirketleri ve en önemli üniversitelerinde Bilkent mezunlarını görüyor olmamız bölümümüzün dünya çapında bilinirliğinin ve sizlere neler sunacağının en açık kanıtı.
Prof. Dr. Uğur Çetintemel, Brown University, ABD
Lisans: 1994, Yüksek Lisans: 1996
Son yirmi yıldır Brown Üniversitesi’nde profesör olarak çalışıyorum. Son 8 yıldır da bilgisayar bölümü başkanlığı yapıyorum. Bölümümüz şu anda Brown’un en büyük bölümü; her altı lisans öğrencisinden biri bilgisayar bölümü öğrencisi. Bu popülerlik disiplinimizin her alanda kendini uygulama fırsatı bulmasından ve kariyer seçeneklerinin neredeyse sınırsız ve çok cazip olmasından kaynaklanıyor. Bilişim ve veri tabanlı teknolojilerin hayatımız her alanına artarak entegre olduğu bu dönemde, hem daha verimli ve daha kullanışlı teknolojiler geliştirmek, hemde bu teknolojilerin sorumlu ve topluma faydalı şekillerde kullanılması için araştırma ve eğitim programları üzerinde çalışmalar yapıyoruz.
Narin Emeksiz, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası
Lisans: 1998
Şu anda ülkemiz döviz rezervlerinin yönetimi ile ilgili bir projede görev alıyorum. Geliştirdiğimiz uygulamanın özelliği hızlı, etkin ve hatasız olması; çünkü ansızın ortaya çıkabilecek durumlarda zamanla yarışarak sonuca ulaşmak esastır.
Çağlar Günyaktı, Microsoft Corp, ABD
Lisans: 1995, Yüksek Lisans: 1997
Microsoft’un Amerika’daki ana kampüsünde, Windows, MacOS, ve Linux platformlarında çalışan Microsoft Defender grubunun yazılım müdürü olarak çalışıyorum. Yazılım grubumuz bilgisayar virüslerini ve istenmeyen uygulamaların çalışmalarını engelleyen teknolojilerle beraber şirketler için veri sIzIntIsını (Data Leak Prevention) engelleyen programlar üzerinde çalışıyoruz. Tüm amacımız Microsoft ürünleri kullananları ve onların verilerini kötü niyetli etkinliklerden korumak.
Dr. Miray Kaş, Caspar.AI, ABD
Lisans: 2007, Yüksek Lisans: 2009
Bilkent Bilgisayar Mühendisliği öğrenim hayatı boyunca öğrencilerine sağladığı imkanlar ve mezuniyet sonrası mezunlarının iş hayatı ve akademide bulduğu pozisyonlar açısından bizler üniversite seçimlerimizi yaparken Türkiye’de bir numara idi ve hala da öyle. Bilkent’te lisans ve yüksek lisans sonrası doktoramı Carnegie Mellon Üniversitesi’nde yaptıktan sonra 6 sene Google’da çalıştım, ve şu anda Silikon vadisi’nde bir startupta direktör olarak mühendislik takımını yönetmekteyim. Bilkent Bilgisayar Mühendisliği’nin verdiği sağlam mühendislik temelinin gerek akademide gerekse iş dünyasında her türlü konuya başarıyla adapte olmayı nasıl sağladığını şahsen deneyimledim. Eğitimimizle gurur duyuyorum.
Levent Koç, Google, ABD
Lisans: 2009
Bilkent Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği çatısı altında, hayatımın kesinlikle en eğlenceli yıllarını geçirdim diyebilirim. Dünyaca tanınmış ve aynı zamanda öğrencilere bütün samimiyetiyle yaklaşan hocalarım sayesinde, sıcak bir ortamda çok iyi bir eğitim aldığımın bir kez daha farkına vardım. Gerek Bilkent sonrasındaki eğitim sürecinde, gerekse de Google’daki çalışma hayatım boyunca, zorlu da olsa gördüğüm eğitimin kalitesini ve Bilkent Üniversiteli olmanın ayrıcalığını bir kez daha yaşamak mutluluk verici.
İlker Kuruöz, Doğuş Teknoloji
Lisans: 1992, Yüksek Lisans: 1994
Doğuş Teknoloji’de Genel Müdür (CEO) olarak çalışıyorum. Yoğun bir rekabetin yaşandığı bilişim sektöründe, müşterilerimizin hayatını kolaylaştıran dünya çapında yenilikçi ürün ve servisler geliştiriyoruz.
Süha Onay, DİA Yazılım A.Ş.
Lisans: 2002
Mezuniyet sonrası yurtdışı akademik kariyer seçeneğim de olmasına rağmen Türkiye’de kalarak önce Yapı Kredi Bankası Bilişim Üssü’nde Uzman Mühendis olarak kariyerime başladım. Daha sonra yine Bilkent Bilgisayar Mühendisliği bölüm arkadaşlarımla birlikte DİA Yazılım’ı kurduk. Bilkent’ten aldığım eğitim ve projelerle edindiğim tecrübe bana hem yurtdışında akademik kariyer seçeneği tanıdı hem kurumsal bir şirkette mühendis olarak çalışma imkanım oldu hem de girişimci olarak kendi şirketimi kurma noktasında çok yardımcı oldu. Şu anda çoğunluğu mühendis 70 kişiye yakın bir kadro ile hem AB destekli Tübitak Ar-Ge projelerinde yer alıyor hem de kendi ürünümüz olan DİA Cloud ERP yazılımını geliştirerek binlerce KOBİ’ye hizmet veriyoruz. Bilkent demek kariyerinize istediğiniz alanda devam edebilmenize olanak sağlayan bir çok imkan demek. Bilkent’li olmanın ayrıcalığını herkesin yaşaması dileğiyle.
Güher Kayalı, Oracle Bilgisayar Sistemleri
Lisans: 2013
Bilkent mezunu olmanın işgücü piyasasında bir ayrıcalık olduğunu ilk andan itibaren hissediyorsunuz. Okulda aldığımız eğitimin ve geliştirdiğimiz sosyal becerilerin iş hayatındaki başarımıza etkisi kuşkusuz. Henüz son sınıf öğrencisiyken yarı zamanlı olarak çalışmaya başladığım Oracle’da teknoloji satış danışmanlığı görevini sürdürüyorum. Teknoloji ürünlerinin firmalara ve kurumlara doğru bir şekilde anlatılması, teknik özelliklerinin aktarılması ve bu özelliklerin ispat edilmesi ile ilgili çalışmalar görevlerimiz arasında yer alıyor. Üniversitede geçirdiğimiz sürecin kimi anlarında, “çok zorlanıyoruz” diye düşündüğüm noktaların iş hayatındaki pozitif yansımalarını gördükçe okulumla ve aldığım eğitimle bir kez daha gurur duyuyorum.